Diş eti çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun marjının aşındığı veya geri çekildiği, dişin veya diş kökünün daha fazla açığa çıktığı süreçtir. Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde, dişler ve diş eti çizgisi arasında “cepler” veya boşluklar oluşur ve bu da hastalığa neden olan bakterilerin oluşmasını kolaylaştırır. Tedavi edilmediği takdirde dişlerin destek dokuları ve kemik yapıları ciddi şekilde zarar görebilir ve sonuçta diş kayıplarına neden olabilir.
Dişeti Neden Çekilir?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diş etlerinizin çekilmesine neden olabilecek bir dizi faktör vardır:
- periodontal hastalıkları. Bunlar dişeti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan destekleyici kemiği yok eden bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır.
- Dişeti hastalığı diş eti çekilmesinin ana nedenidir.
- Genlerden. Bazı insanlar diş eti hastalığına daha duyarlı olabilir. Aslında araştırmalar, insanlar dişlerine ne kadar iyi bakarlarsa baksınlar nüfusun %30’unun diş eti hastalığına yatkın olabileceğini gösteriyor.
- Agresif diş fırçalama. Dişlerinizi çok sert veya yanlış fırçalarsanız, dişlerinizdeki mine tabakasının aşınmasına ve diş etlerinizin çekilmesine neden olabilir.
- Yetersiz diş bakımı. Yetersiz fırçalama, diş ipi kullanma ve anti bakteriyel ile gargara, plağın, diş taşı (tartar) – dişlerinizin üzerinde ve arasında biriken ve yalnızca profesyonel bir diş temizliği ile çıkarılabilen sert bir maddeye dönüşmesini kolaylaştırır. Diş eti çekilmesine yol açabilir.
- Hormon değişiklikleri. Ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi bir kadının yaşamı boyunca kadın hormon seviyelerindeki dalgalanmalar, diş etlerini daha hassas ve diş eti çekilmesine karşı daha savunmasız hale getirebilir.
Dişeti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif diş eti çekilmesi, etkilenen bölgeyi derinlemesine temizleyerek diş hekiminiz tarafından tedavi edilebilir. Derinlemesine temizlik sırasında – aynı zamanda diş taşı temizliği ve kök planlaması da denir – dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki kök yüzeylerinde biriken plak ve tartar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök bölgesi, bakterilerin kendi kendine yapışmasını zorlaştırmak için yumuşatılır. Kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotikler de verilebilir.
Fazla kemik kaybı ve çok derindeki cepler nedeniyle diş eti çekilmesi derin temizlik ile tedavi edilemiyorsa diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmak için diş eti ameliyatı gerekebilir.