Online Randevu
Qualident

Metal Diş Teli Tedavisi

Dental İmplant Qualident Vadistanbul'da En İyi Diş Hekimi

Metal diş telleri, dişlerin hizalanması ve yüz asimetrilerinin düzeltilmesi için denenmiş ve test edilmiş diş düzeltme yöntemidir.

Dişlerin dış/ön yüzeyine yapıştırılan metal braketlerden oluşurlar.
Metalik diş telleri, çapraşık veya çapraşık dişlerin ortodontik tedavisi için tanıtılan ilk ortodontik apareyler arasındaydı. Yine de ortodontide, seramik diş telleri ve lingual diş telleri gibi diğer diş tellerinin yanı sıra yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Metal Braketler Nelerden Yapılmıştır?

Diş telleri ağızda uzun süre kaldıkları için yeterli dayanıma ve mükemmel korozyon direncine sahip malzemelerden hazırlanırlar. Bu nedenle geleneksel metal braketler, yüksek kaliteli paslanmaz çelik veya titanyum alaşımlarından yapılır.

Metalik diş telleri aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

Metalik Parantez

Braketler dişlere takılan apareylerdir ve ağzınızı konuşmak ya da gülümsemek için açtığınızda görünür hale gelen apareylerdir.

Metal braketler paslanmaz çelik, altın, titanyum, nikelden yapılmıştır. Paslanmazın korozyonunu önlemek için krom eklenir ve çatlak ve oyuk korozyonunu önlemek için molibden eklenir.

Braketler, görünür ışık yardımıyla polimerize edilen özel dental simanlar yardımıyla dişlere yapıştırılır. Ortodontik diş telleri, içinden bir ark telinin geçtiği yuvalar içerir.

 

Metalik Ark Telleri

Ark teli, braketlerin içindeki özel olarak tasarlanmış yuvalardan geçen metal bir teldir. Metalik ark telleri paslanmaz çelik, nikel titanyum veya β-titanyum alaşımlarından hazırlanır.

Şu anda Ni-Ti (%55 nikel ve %45 titanyum) alaşımları, süper esneklik ve hafıza nedeniyle paslanmaz çelik alaşımlarından daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik alaşımları %18 krom ve %8 nikel içerir.

Ark tellerinin kalınlığı ve sertliği dişler üzerinde oluşturulan kuvveti belirler. Genellikle, başlangıçta dişleri kademeli olarak hizalamak için esnek teller kullanılır, ardından dişlerin büyük ortodontik hareketlerini sağlamak için sert teller (paslanmaz çelik gibi) kullanılır.

 

Ortodontik Bitişik Harfler

Yaygın olarak lastik bantlar olarak da bilinen bunlar, ark tellerini braketlerdeki yerlerinde tutmak için kullanılan basit lastiklerdir. Ligatürler çeşitli renklerde gelir ve hastalar her randevuda yenileriyle değiştirildiğinde ligatürlerinin rengini seçebilirler.

Metal Diş Telleri Nasıl Çalışır?

Birkaç yıl önce metal braketlerin kaynaklandığı metal bantlar kullanılıyordu ve bu bantlar her diş yüzeyine ayrı ayrı yapıştırılıyordu. Ancak bu modası geçmiş, çünkü estetik açıdan hiç hoş değildi.

Ark teli, braket yuvalarına yerleştirilen, bir ligatür teli/elastik ligatür bağları ile sabitlenmiş, farklı kesitlerde ve farklı boyut ve şekillerde bulunan bir teldir.

Temel olarak bu ark telleri, dişlerin hareketi için gerekli kuvveti sağlayan tüm düzeneğin bileşenidir, bu yüzden aktif bileşendir. Ligatür bağları ve dişlere yapıştırılan braketler pasif bileşenlerdir.

Ark teli tüm braket yuvalarından geçerek ankraj ünitesini oluşturan azı dişlerine (arka dişler) kadar uzanır ve ankraj ünitesine yapıştırılan bukkal tüp ile azı dişlerine bağlanır. Çok köklü dişler olmaları ve ark telini sıkıca tutmaları ve yerlerinde herhangi bir değişiklik veya hafif bir değişiklik olmadan ön dişleri çekerek hareket etmeleri nedeniyle ankraj üniteleri olarak adlandırılırlar.

Kuvvet uygulandığında ark teli braketler yardımıyla çekilip yerinde tutulur ve arkadan sıkıştırılarak bukkal tüpe sabitlenir. Gerilmiş / aktif hale getirilmiş ark teli hareket etmeye ve gevşemeye çalışarak tüm dişlerde, ön dişlerde ve arka dişlerde bir kuvvet oluşturur.

Ön dişler daha az yüzey alanına sahip oldukları ve tek köklü dişler oldukları için istenilen pozisyona kolayca hareket ederler ve nispeten daha büyük yüzey alanına sahip ve çok köklü olan arka dişler, herhangi bir hareket veya gerektiğinde hafif bir hareket olmaksızın kuvvetlere direnen ankraj ünitesi görevi görür.

Ortodontik telin türü ve kalınlığı dişlere uygulanan kuvvet miktarını belirler. Bu kuvvet daha sonra dişleri uygun pozisyonlarında hareket ettirmek veya yeniden hizalamak için kullanılır.

Genellikle iki ila üç hafta arayla yapılan her randevuda, diş hekiminiz bağlarınızı değiştirecek ve ortodontik telleri dişlerinizi hareket ettirecek kadar sıkı olacak şekilde ayarlayacaktır.

Geleneksel Diş Telleri ile Kendiliğinden Bağlanan Diş Telleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Geleneksel diş telleri: Paslanmaz çelikten yapılmış ve dişlere bantlanmış braketler kullanın.
  • Kendinden bağlanan braketler: Diş yüzeyine yapıştırılan metal braketlerden oluşur.
  • Geleneksel diş telleri: Teli braketin yuvasında yerine sabitlemek için bir bağlama bağı gerektirir.
  • Kendinden bağlanan braketler: metal kanatlı braketlerden oluşur. Ark teli yerleştirileceği zaman açılır. Flep kapatıldığında ark teli braket içinde sabitlenir.
  • Geleneksel diş telleri: Her çeşit ark teli kullanılabilmekle birlikte yuvarlak kesitli ark telleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Gelişmiş ark teli braketlerden kayabilir.
  • Kendinden bağlanan braketler: yuvarlak, dikdörtgen kesitli ark telleri ve ayrıca koaksiyel teller gibi gelişmiş ark teli türleri güvenli bir şekilde sabitlenebilir.
  • Geleneksel diş telleri: Kullanılan elastik bağ, zamanla bozulabilen ve gevşeyebilen kauçuk malzemeden yapılmıştır.
  • Kendinden bağlanan braketler: ligatür elastik bağların aksine, kendinden bağlanan braketlerde bozulma görülmez.
  • Geleneksel diş telleri: Her randevuda bağ bağları değiştirilir.
  • Kendinden bağlanan braketler: Kendinden bağlanan braketler yerleştirildikten sonra tüm tedavi tamamlanana kadar hizmet ederler.
  • Geleneksel diş telleri: Bir sonraki randevuya kadar bağ telinin tutuşu gevşediği için kuvvet miktarı değişebilir.
  • Kendinden bağlanan diş telleri: Dişlere tutarlı bir kuvvet uygulanır ve bu da daha hızlı ve hassas diş hareketi sağlar.
  • Geleneksel diş telleri: daha ekonomik.
  • Kendinden bağlanan diş telleri: nispeten daha pahalı.

Çocuk Diş Telleri ile Yetişkin Diş Telleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ortodontik tedavi, dişlerin sadece kemikte küçük değişikliklerle hareket etmesidir, ortopedik tedavi ise daha çok kemiğe ve büyüme yönüne odaklanır.

Çocuklar için ortodontik tedaviye genellikle çenelerin düzgün büyümesini sağlayan, yüz görünümünü ve özelliklerini, diş görünümü ve gülümsemeyi büyük ölçüde iyileştiren ortopedik tedavi eşlik eder.

Ortopedik apareyler sadece pubertal büyüme evrelerine denk gelen büyümekte olan hastalarda kullanılabilir. Maksimum sonuçları elde etmek için prepubertal büyüme ataklarının başlangıcından önce kullanılırlar.

Bazı büyük farklılıklar kaydedilmediği sürece süt dişlenmede diş tellerinden genellikle kaçınılır.
Tam daimi dişlerin çıkmasından sonra tedavi yapıldığında yetişkin ortodontisinden bahsediyoruz.
Tedavi, çene büyümesinden çok diş sorunlarını çözmeye yöneliktir. Herhangi bir büyük çene problemi devam ederse, ancak ortognatik cerrahi eşliğinde ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.
Ortopedik cihazlar, bir kişi ergenliği geçtiğinde sonuç vermez.

Metal Diş Tellerini Hangi Renklerde Alabilirsiniz?

Metal braketler ve ark telleri sadece metalik gümüş renginde mevcuttur.

Elastik bağları, bir sanatçının paleti gibi birçok renkte mevcuttur.

Kırmızı, mavi, yeşil, pembe, menekşe, mor, bordo, gümüş, gri, sarı, turuncu, siyah, beyaz, şeffaf vb. Renklerde mevcuttur. Bu renklerin bile lacivert, açık mavi, kraliyet mavisi, çivit mavisi gibi tonları mevcuttur. vesaire.

Renk, hastanın tercihine ve cilt tonuna göre seçilebilir. Her randevuda değiştirilebilirler. Genellikle çocuklar en sevdiklerini seçmek için daha heyecanlıdır.

Metal Diş Tellerine Alışmak

Diş tellerinizi taktıktan sonra, ilk birkaç gün yemek yemekte ve konuşmada zorluk yaşamanız normaldir. Ancak, ağzınız kısa sürede “ek” apareylere alışacak ve ağız boşluğunuzun bir parçası haline gelecektir. Tedaviniz sırasında kusursuz ağız hijyeni sağlayın ve yapışkan ve sert yiyeceklerden kaçının.
Yerinden çıkmış diş tellerinin yönetimi
Diş telleri, yapışkan simanlar yardımıyla dişlerinize yapıştırılır. Diyetinize dikkat etmezseniz, yapışkan ve sert yiyecekler yemeye devam ederseniz, metal braketlerin dişlerden çıkma ihtimali vardır.

Bu Durumda Ne Yapmalı?

İlk olarak, panik yapmayın! Braketi sabitleyin ve hemen diş hekiminizi veya ortodontistinizi ziyaret edin. Diş muayenehanesinde diş temizlenecek ve braket yeniden takılacaktır.

Ortodontik Tutucuların Kullanılması

Ortodontik tedavi tamamlandıktan ve gerekli sonuçlar elde edildikten sonra diş hekiminiz size takmanız için sabit veya çıkarılabilir bir tutucu verir, böylece dişleriniz eski konumlarına geri dönmez.

Metal Diş Tellerinin Dezavantajı

Ortodontik tedavide metalik braketlerin kullanımı ile elde edilen mükemmel sonuçlara rağmen, estetik olmayan metalik görünümleri nedeniyle kullanımları giderek azalmaktadır.

Konuştuğunuzda veya gülümsediğinizde diş tellerinizi insanların fark etmesini istemiyorsanız ortodontik tedaviniz için seramik diş telleri veya Invisalign şeffaf plakları tercih edebilirsiniz.

Randevu Al

    Qualident_Logonew

    We pride ourselves on the best quality customer services in Turkey and Europe backed by decades of clinical experience.Our belief is that healthy mouths always lead to healthy bodies.

    Contact us

    Istanbul, Turkey
    Hamidiye, Cendere Cd. No:103 D:1B, 34398 Kâğıthane

    info@qualident.com.tr

    +90 536 742 41 19

    We speak five languages.
    if you speak Turkish, English, Persian, Arabic or French. Our customer care team would love to help you.

    Özel Qualident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

    Qualident_Logonew

    Türkiye ve Avrupa'da onlarca yıllık klinik deneyimine dayanarak en iyi hasta hizmetleri sunmaktan gurur duymaktayız. Inanıyoruz ki sağlıklı ağız her zaman sağlıklı vücuda yol açmaktadır.

    Bize Ulaşın

    Istanbul, Turkey
    Hamidiye, Cendere Cd. No:103 D:1B, 34398 Kâğıthane

    info@qualident.com.tr

    +90 536 742 41 19

    Beş dil konuşuyoruz.
    Türkçe, İngilizce, Farsça, Arapça veya Fransızca konuşuyorsanız. Müşteri hizmetleri ekibimiz size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

    Özel Qualident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

    Qualident_Logonew

    We pride ourselves on the best quality customer services in Turkey and Europe backed by decades of clinical experience.Our belief is that healthy mouths always lead to healthy bodies.

    Contact us

    Istanbul, Turkey
    Hamidiye, Cendere Cd. No:103 D:1B, 34398 Kâğıthane

    info@qualident.com.tr

    +90 536 742 41 19

    We speak five languages.
    if you speak Turkish, English, Persian, Arabic or French. Our customer care team would love to help you.

    Özel Qualident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği